Muffiny bananowe

Muffiny bananowe
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.54)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Składniki:

  • półtorej szklanki mąki
  • ½ szklanki otrąb
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
  • 2 dojrzałe banany
  • obrane
  • 2 jaja
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • pół szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Wymieszać mąkę, otręby, proszek do pieczenia, sól i gałkę muszkatołową. Rozgnieść banany i wbić do nich jaja, wymieszać. Dodać brązowy cukier, olej i ekstrakt waniliowy. Dobrze wymieszać i dodać do składników suchych. Mieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Nakładać masę łyżką do formy na muffiny i piec, aż będą rumiane. Sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy upieczone (ciasto nie może go oblepiać). Czas pieczenia wynosi ok. 12-15 minut. Podawać na ciepło z masłem malinowym.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

roman007 6 lat temu

te muffiny są takie pyszne, że nie moge. na końcu dla smaku przetoczyłem końcówke białą rozpuszczoną czekoladą. pyszne

arde 7 lat temu

niezłe , naprawdę niezłe , zwłaszcza z tym masełkiem

donkacper 7 lat temu

ADMIN! Proszę poprawić, oleju jest pół szklanki, 375 ml to lekkie przegięcie :D

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE