Muffinki z sałatką krewetkową

Muffinki z sałatką krewetkową
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Przygotowanie:

Ilość: 36 mini mufinek

Mufinki
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej
¼ szklanki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli selerowej
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
1 szklanka maślanki
1 jajko
5 łyżek oleju roślinnego

Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do 190°C i natłuść wnętrza trzech form na mini mufinki (w sumie 36). Wsyp do miski mąkę kukurydzianą, pszenną, cukier, proszek do pieczenia oraz sól selerową. Wmieszaj szczypiorek i kolendrę. W osobnej misce zmiksuj maślankę z olejem. Wlej płyn do miski z sypkimi składnikami i przemieszaj, aż się połączą (nie mieszaj za długo!). Rozdziel ciasto między foremki na muffinki. Piecz muffinki do momentu, gdy patyczek wbity w środek będzie czysty po wyjęciu (ok. 8 min). Odstaw muffinki do ostudzenia na 10 min w foremkach, a następnie wyjmij je z foremek i zaczekaj, aż zupełnie ostygną.

Sałatka krewetkowa
1 kolba oczyszczonej z liści i ugotowanej kukurydzy
¾ szklanki pokrojonego w drobną kostkę awokado (około 1 szt.)
1 łyżka świeżego soku z limonki
2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli
450 g mrożonych ugotowanych małych krewetek, rozmrożonych i posiekanych
1 ½ łyżki posiekanej świeżej kolendry
sól i pieprz

Przygotowanie
Upiecz kukurydzę na grillu, aż się lekko zrumieni ze wszystkich stron i będzie szklista. Ostudź i okrój nasiona do miski. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki i dopraw do smaku. Odetnij „wieczka” z muffinek i nałóż do każdej porcję sałatki krewetkowej. Nakryj muffinki z powrotem czapeczkami z ciasta i podawaj.

© Anna Olson

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA