Mrożony suflet z grand marnier

Mrożony suflet z grand marnier
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 3.00
Seria kulinarna:
Kurs gotowania Donny Dooher (odc.26)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
6

Przepis

Mrożony suflet
2 łyżki stołowe (30 ml) masła
2 ½ szklanki (625 ml) kremówki
1 szklanka (250 ml) cukru
3 łyżki stołowe (45 ml) wody
8 żółtek
1 ½ łyżki stołowej (22 ml) likieru Grand Marnier
2 łyżeczki (10 ml) tartej skórki z pomarańczy

Przygotowanie
Kokilki owinąć kołnierzem z pergaminu lub folii aluminiowej na wysokość ok. 3 cm powyżej krawędzi naczyń. Kołnierze skleić odrobiną masła. Kokilki wstawić do lodówki, by się schłodziły. Ubić śmietanę. Wstawić do lodówki. W dużym rondlu o grubym dnie gotować cukier z wodą 3 minuty, aż osiągnie 118 –120 stopni C. Ubijając żółtka na wysokich obrotach, dodać trochę gorącego syropu. Zmniejszyć obroty do średnich i powoli, równym strumieniem wlewać resztę syropu. Ubijać 5 – 8 minut, aż masa zgęstnieje i przestygnie. Dodać likier oraz skórkę pomarańczową i wymieszać łyżką. Starannie wymieszać z ¼ bitej śmietany, a następnie połączyć z pozostałą. Nałożyć do kokilek, napełniając do 10 mm powyżej krawędzi naczyń. Schłodzić 2 godziny, aż krem stężeje. Usunąć kołnierze i podać.

© Donna Dooher

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE