Mrożony mus nugatowy z owocami tropikalnymi

Mrożony mus nugatowy z owocami tropikalnymi
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 2 (odc.12)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przepis

Pralinki
½ szklanki cukru
2 łyżki wody
½ szklanki orzechów laskowych

Mrożony mus nugatowy
5 żółtek
2/3 szklanki + 1/3 szklanki cukru
6 łyżek wody
1 ¼ szklanki śmietany kremówki
białko z 2 jaj
1 łyżka soku ananasowego
½ szklanki kandyzowanego ananasa pokrojonego w kostkę
½ szklanki kandyzowanej papai pokrojonej w kostkę
¼ szklanki kandyzowanego mango pokrojonego w kostkę
¼ szklanki słodzonych wiórków kokosowych

Pralinki
Prażyć orzechy laskowe przez 8 minut na blasze w piekarniku rozgrzanym do 180ºC. Uprażone orzechy włożyć do durszlaka. Turlać je ręką, aż większość skórek wypadnie przez oczka durszlaka.
Wodę z cukrem gotować na średnim ogniu w rondlu, nie mieszając . Za pomocą pędzla obmywać wnętrze ścianek rondla, żeby zapobiec krystalizacji cukru. Gdy płyn zgęstnieje i ściemnieje
i powstanie karmel, zdjąć rondel z ognia i dodać orzechy laskowe. Wymieszać i przełożyć masę
na blachę wyłożoną pergaminem, żeby ostygła. Zimny karmel połamać na kawałki i zmielić
za pomocą malaksera, żeby powstały chrupiące okruchy. Odstawić.

Mrożony mus nugatowy
Ucierać żółtka mikserem przez 5 minut, aż zrobią się jasne i puszyste. Na dużym ogniu zagotować wodę z 2/3 szklanki cukru. Po 7-9 minutach, gdy osiągnie temp. 130ºC, zdjąć z ognia i wlać
po ściance do miski z żółtkami, stale mieszając mikserem. Zwiększyć obroty i mieszać 3-4 min,
aż mieszanina dwukrotnie zwiększy objętość, będzie jasna i puszysta. Ostudzić. Śmietanę ubić i schłodzić. Ubić białka na sztywną pianę, stopniowo dosypując 1/3 szklanki cukru. Zalać kandyzowane owoce sokiem ananasowym, żeby zmiękły. Zmieszać bitą śmietanę z jajeczną mieszaniną. Dodać pianę z białek. Wsypać pralinki i kandyzowane owoce, zamieszać. Przełożyć masę do wyłożonej plastykową folią prostokątnej formy o wymiarach 20cm x 25cm i wstawić na noc do zamrażalnika.
Przed podaniem zanurzyć formę na 10 sekund w gorącej wodzie. Pociągnąć za folię i wyjąć zawartość formy. Kroić na plastry i podawać na talerzykach. Można też nakładać mus do naczyń prosto z formy za pomocą łyżki do lodów.

©Anna Olson

Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:
1 szklanka: 250 ml
1/2 szklanki: 125 ml
1/3 szklanki: 75 ml
1/4 szklanki: 50 ml

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE