Mrożony krem gruszkowy

Mrożony krem gruszkowy
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes za stołem (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • 400 g gruszek z puszki
  • 4 żółtka
  • 50 g miałkiego cukru
  • 3 łyżki stołowe syropu z gruszek
  • 3 łyżki stołowe likieru gruszkowego
  • 200 ml kremówki

Kalkulator wag i miar

Przepis

Gruszki z puszki wyłóż na papierowy ręcznik kuchenny, żeby osuszyć owoce z syropu. Wrzuć do robota kuchennego i zmiksuj. Przelej do miski. Do drugiej miski wlej żółtka. Dodaj miałki cukier, 3 łyżki stołowe syropu z gruszek i tyle samo likieru gruszkowego. Żółtka utrzyj nad garnkiem z wrzącą wodą. Gdy powstanie gęsta i lekka kremowa masa, zdejmij miskę z garnka. Przelej do naczynia i nadal ubijaj w robocie kuchennym, bo masa musi wystygnąć. Trzepaczką ubij kremówkę na puszysto. Do purée z gruszek ostrożnie dołóż schłodzoną masę z żółtek i delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj bitą śmietanę. Ostrożnie wymieszaj i wlej krem do jednej, dużej formy albo małych kokilek. Wierzch wygładź. Wstaw do zamrażalnika na 2-3 godziny. Można go przechowywać przez kilka dni. Krem jest pyszny sam w sobie. Bardziej elegancko można go podać z wiśniami w kirszu, gotowanymi gruszkami i karmelowym tostem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE