Mrożona napoleonka miętowo-melonowa

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 2 (odc.37)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przepis

Syrop miętowy
3 szklanki cukru
3 szklanki wody
6-8 gałązek świeżej mięty

Sorbet z kantalupy
4 szklanki pokrojonego w kostkę melona cantaloupe
1 łyżka soku cytrynowego
1 1/3 szklanki syropu miętowego

Sorbet cytrynowy
½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 1/3 szklanki syropu miętowego
białko 1 jajka

Sorbet z melona miodowego
4 szklanki pokrojonego w kostkę melona miodowego
1 łyżka soku z limonki
1 1/3 szklanki syropu miętowego

Świeże liście mięty do przybrania.

Przygotować syrop miętowy
Zmieszać w rondlu wodę z cukrem, zanurzyć w niej gałązki mięty i podgrzewać na średnim ogniu przez 5 min. Odcedzić i całkowicie ostudzić.

Przygotwać sorbet z kantalupy
Utrzeć melona z sokiem cytrynowym na gładkie puree. Dolać syrop miętowy i przygotować sorbet
za pomocą maszynki do lodów zgodnie z instrukcją producenta. Przełożyć sorbet do wyłożonej plastykową folią wąskiej prostokątnej foremki „keksówki”.

Przygotować sorbet cytrynowy
Zmieszać sok cytrynowy z syropem miętowym. Dodać białko i wymieszać składniki za pomocą trzepaczki. Przygotować sorbet cytrynowy w maszynce do lodów i przełożyć do tej samej foremki,
na sorbet z kantalupy.

Przygotować sorbet z melona miodowego
Utrzeć melona miodowego z sokiem z limonki na gładkie puree. Za pomocą maszynki do lodów przygotować sorbet i przełożyć go do foremki z pozostałymi sorbetami.

Zamrozić napoleonkę. Podawać w plastrach, krojąc gorącym suchym nożem, ozdobić listkami świeżej mięty.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE