Mozzarella smażona na głębokim tłuszczu z sosem pomidorowym z oregano

Mozzarella smażona na głębokim tłuszczu z sosem pomidorowym z oregano
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
James Martin i jego ogród (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Przygotowanie:


Smażona mozzarella:
8 cienkie kromki jasnego pieczywa tostowego
125 ml mleka
250 g mozzarelli z bawolego mleka, pokrojonej na 4 plasterki
2 jajka, roztrzepane
4 listki bazylii
olej do smażenia

Sos:
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
½ cebuli, drobno posiekanej
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
450 g pomidorów, pokrojonych na spore kawałki
½ łyżeczki suszonego oregano
125 ml białego wina
mały pęczek bazylii


Przygotowanie:
Zacznij od sosu. Postaw rondel na średni ogień, wlej oliwę i delikatnie zeszklij na niej cebulę i czosnek. Dodaj pomidory, oregano i wino. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Odstaw, żeby sos przestygł. Przełóż sos do blendera, lub malaksera, dopraw solą i pieprzem. Miksuj przez chwilę, tak, żeby sos nie był zupełnie gładki. Dodaj liście bazylii.
Wykrój z pieczywa kółka trochę większe niż plasterki mozzarelli. Zanurz je z jednej strony w mleku. Na suchej stronie połóż mozzarellę i liść bazylii, dopraw do smaku solą i pieprzem i przykryj drugim krążkiem pieczywa, namoczonym mlekiem z zewnętrznej strony. Dopraw jajka solą i pieprzem. Obtocz w jajku sandwicze serowe. Rozgrzej olej we frytkownicy i smaż sandwicze 3-4 minuty, aż będą z wierzchu złociste i chrupiące. Odsącz na ręczniku papierowym. Odgrzej sos i nałóż na talerz. Połóż na wierzchu dwa sandwicze i podawaj od razu.


Przepis opracowane na podstawie programu \"James Martin i jego ogród\".

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA