Morele z brandy i kruchymi ciastkami

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 2 (odc.21)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przepis



Kruche ciastka
3 szklanki mąki uniwersalnej
1 łyżka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
½ szklanki czystego syropu klonowego
½ szklanki śmietany kremówki
1 i ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 jajko rozbełtane z 2 łyżkami zimnej wody do posmarowania
1 łyżka cukru do posypania

Morele
6 szklanek moreli bez pestek, pokrojonych na ćwiartki
½ szklanki brązowego cukru
3 łyżki mąki uniwersalnej
¼ szklanki brandy
1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
6 porcji lodów waniliowych

Rozgrzać piekarnik do 175ºC.

Kruche ciastka
Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i tartą gałką muszkatołową. Posiekać masło z sypkimi składnikami, aż uzyskają jednolitą, grudkowatą konsystencję. W drugiej misce zmieszać za pomocą trzepaczki syrop klonowy, śmietanę oraz ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego i wlać wszystko
do mącznej mieszaniny. Szybko zagnieść ciasto, uformować z niego dysk, owinąć w plastykową folię
i włożyć do lodówki na czas przygotowania moreli.
Rozwałkować ciasto na grubość 1,2 cm. Niewielką foremką wyciąć kółka z ciasta i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować ciastka jajkiem z wodą i posypać cukrem. Piec przez 20 min, aż będą złotobrązowe.

Morele
Zmieszać ćwiartki moreli z brązowym cukrem, 3 łyżkami mąki, brandy i 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego. Przełożyć owoce do głębokiej foremki i zapiekać przez 30 minut, aż zmiękną.

Do miseczek nałożyć morele oraz lody waniliowe. Podawać z kruchymi ciastkami.


Morele z brandy można zapiec pod kruchym cynamonowym ciastem.

KRUCHE CIASTO CYNAMONOWE

Morele
6 szklanek moreli bez pestek, pokrojonych na ćwiartki
½ szklanki brązowego cukru
3 łyżki mąki uniwersalnej
¼ szklanki brandy
1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
6 porcji lodów waniliowych

Kruche ciasto
3 szklanki mąki uniwersalnej
1 łyżka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
½ szklanki czystego syropu klonowego
½ szklanki śmietany kremówki
1 i ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 jajko rozbełtane z 2 łyżkami zimnej wody do posmarowania
1 łyżka cukru do posypania

Nadzienie
50 g miękkiego masła
½ szklanki złocistego cukru trzcinowego
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka brandy

Rozgrzać piekarnik do 175ºC.
Zagnieść kruche ciasto (przepis podstawowy) i schłodzić.

Przygotować nadzienie
Utrzeć masło z pozostałymi składnikami na gładką masę.

Na oprószonym mąką blacie rozwałkować kruche ciasto na prostokąt o wymiarach ok. 30 cm x 40 cm i grubości 1,2 cm. Rozsmarować nadzienie na cieście i zwinąć w ciasną roladę. Pokroić
w plasterki centymetrowej grubości.

Nałożyć do miseczek morele i każdą porcję przykryć plasterkiem ciasta. Zapiekać 45 - 55 minut, aż będzie złociste. Polać sosem karmelowym (inny przepis).

©Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE