Mój ulubiony mięsny sos do makaronu

Mój ulubiony mięsny sos do makaronu
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.15)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Posiekaj w malakserza, używając funkcji „pulse’ oliwę, cebulę, marchewki, czosnek, pieczarki i seler naciowy. Możliwe, że będziesz to musiał robić partiami. W dużej, ciężkiej patelni rozgrzej pozostałą oliwę i dodaj pancettę lub zwykły boczek. Podsmaż, aż boczek będzie złoty, a oliwa przejdzie jego wspaniałym aromatem. Dodaj posiekane warzywa i podsmażaj, aż zaczną się zrumieniać. Dodaj mielone mięsa i energicznie wymieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy, czerwone wino, liście laurowe, oraz pomidory i ciągle mieszaj, żeby mięso nie było pozlepiane w większe kawałki. Duś na wolnym ogniu przez jakieś 30 minut, aż sos zgęstnieje, a smaki się wymieszają. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE