Mleczny deser

Mleczny deser
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Moja grecka kuchnia (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka

Przepis

Syrop
4 szklanki cukru
sok z połowy cytryny
kilka kawałków cynamonu
1 litr mleka
szklanka skrobi kukurydzianej
3 jajka, roztrzepane
1 szklanka cukru
½ szklanki wody różanej (ew. wody pomarańczowej)
1 porcja ciasta filo
olej do smarowania ciasta


Przygotowanie
Przygotuj syrop. Wrzuć wszystkie składniki do rondla, dodaj 2 szklanki wody, wstaw na mały ogień i gotuj przez 10 minut. Wyjmij cynamon i odstaw, żeby ostygł. Taki syrop można przelać do słoika i przechowywać w lodówce nawet 2 miesiące. Podgrzej mleko, nie doprowadzaj go do wrzenia.
Wymieszaj jajka ze skrobią kukurydzianą. Do powstałej masy dodaj trochę ciepłego mleka, cały czas mieszając. Dodaj więcej mleka, znów mieszając i dopiero taką płynną masę wlej do mleka, znów cały czas mieszając. Dodaj cukier i wymieszaj starannie, żeby się rozpuścił. Dodaj wodę różaną, lub pomarańczową i gotuj dalej, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Zdejmij garnek z ognia i odstaw na bok. Wyłóż warstwę ciasta filo na blachę, posmaruj ją olejem. Nałóż w ten sposób 6 warstw. Przelej nadzienie na ciasto, rozprowadź je równomiernie. Przykryj nadzienie kolejnymi 6 warstwami ciasta filo. Pamiętaj, żeby każdą warstwę hojnie smarować olejem. Ponakłuwaj ciasto we wzór rombów.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150°C na jakieś 40 minut, aż ciasto będzie złotobrązowe. Pod koniec pieczenia możesz trochę zwiększyć temperaturę. Po wyjęciu z piekarnika obficie polej ciasto zimnym syropem. Odstaw je na chwilę, żeby ostygło, a następnie wstaw do lodówki. Podawaj na zimno.

© Tonia Buxton

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE