Mleczko makowe

Oceń przepis:
Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
- Słodki drań Odcinek świąteczny (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Napoje
Składniki:
- 1 szklanki maku
- 3 szklanki wody
- 3 szklanki mleka
- 6 łyżek miodu
- 2-3 krople esencji migdałowej
- 1 garść migdałów w płatkach
Przygotowanie:
Zmielony trzykrotnie mak zalej gorącą wodą z mlekiem i miodem. Dodaj kilka kropel esencji migdałowej. Zamieszaj. Wystudzone mleczko wstaw na kilka godzin do lodówki. Zlej ostrożnie płyn do kieliszków tak, aby nie poruszyć makowego osadu. Upraż płatki migdałów na teflonowej patelni na złoty kolor. Każdy z kieliszków posyp płatkami.
© Jacek Sikora
© Jacek Sikora
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze