Misiowa babka

Misiowa babka
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 4.10
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przepis

Ciemna masa:
20 g masła
20 g cukru pudru
20 g mąki
1 łyżeczka wody
1 łyżeczka kakao

Jasna masa:
4 jajka
15 dag cukru
15 dag mąki
pół szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Masa ciemna: masło ucieramy mikserem na puch, dodajemy wodę, mąkę i kakao, miksujemy na gładką masę. Przekładamy ją do woreczka, w którym obcinamy końcówkę rogu i wyciskamy tę masę na foremkę w kształcie misia w miejscu uszu, noska, oczek, i łapek. Masa jasna: ubijamy białka, dodajemy cukier i dalej ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy kolejno żółtka, następnie olej i na końcu mąkę z proszkiem. Tak przygotowaną masę wylewamy do foremki. Pieczemy ok. 30-40 minut w temp 180 stopni C. Rada: jak wyciśniemy już ciemną masę do foremki, warto włożyć ją do lodówki, by masa się nie rozpłynęła. Wyjmujemy ją z lodówki jak będziemy mieć już gotowe ciasto jasne.

Katarzyna Stellmach

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE