Miodowe pączki

Miodowe pączki
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Moja grecka kuchnia (odc.15)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka

Przepis

Ciasto
500g mąki
1 łyżeczka soli
15g suszonych drożdży
skórka otarta z 1 pomarańczy
sok z 1 pomarańczy
1 łyżka miodu

Inne
olej do smażenia na głębokim tłuszczu
miód do polania pączków
sezam i mielone orzech włoskie do posypania
mielony cynamon do przybrania

Przygotowanie
Wymieszaj mąkę, sól, drożdże i skórkę z pomarańczy. dodaj 2 szklanki ciepłej wody, wymieszaj i zacznij wyrabiać. Po chwili dodaj sok z pomarańczy, trochę wyrób i w razie potrzeby dodaj więcej wody. Dodaj miód i wyrabiaj, aż ciasto będzie w miarę sprężyste, jednolite i lekko płynne. Przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny. Rozgrzej olej w garnku lub frytkownicy i nakładaj łyżką porcje ciasta. Smaż porcjami, co pewien czas obracając, aż staną się złoto-brązowe. Gotowe osusz na ręczniku papierowym. Kiedy są jeszcze gorące polej pączki miodem, posyp sezamem i mielonymi orzechami włoskimi, a na koniec posyp odrobiną cynamonu.

© Tonia Buxton

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE