Mini-napoleonki z bitą śmietaną

Mini-napoleonki z bitą śmietaną
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Ideał (odc. 15)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
10

Przepis


Składniki:
½ opakowania (około 190 g) gotowego ciasta francuskiego
1 żółtko, roztrzepane z 1 łyżeczką mleka
4 łyżki cukru waniliowego
250 ml śmietany kremówki
1 laska wanilii rozcięta wzdłuż na pół
owoce: małe truskawki, maliny, nektarynki, banany, kiwi lub borówki amerykańskie, do przybrania
cukier puder do oprószenia
herbata English Breakfast
75 g drobnego cukru

Przygotowanie:
1. Zrób syrop cukrowy: wsyp 75 g cukru do rondla o grubym dnie i zalej 50 ml wody. Zagotuj na średnim ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści, a następnie gotuj, aż syrop zgęstnieje. Zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia.

2. Nagrzej piekarnik do 200oC/180oC z termoobiegiem.

3. Pokrój rozwałkowane ciasto francuskie na kwadraty o boku 4 cm. Posmaruj je z jednej strony pędzlem umoczonym w żółtku z mlekiem i posyp 2 łyżkami cukru waniliowego. Ułóż kwadraty na blasze do pieczenia i piecz 7-8 minut, aż będą złociste i wyrośnięte. Wyjmij je z piekarnika, żeby ostygły.

4. Ubij mocno śmietanę z pozostałymi 2 łyżkami cukru waniliowego oraz nasionami wyskrobanymi z laski wanilii. Przełóż bitą śmietanę do rękawa cukierniczego.

5. Podziel kwadraty z ciasta na połówki zdejmując górną warstwę. Nałóż porcję bitej śmietany z rękawa na dolne części kwadratów z ciasta i przyłóż górnymi połówkami.

6. Wyciśnij porcyjkę śmietany na wierzch każdej napoleonki i przybierz owocami. Posmaruj owoce syropem cukrowym.

7. Tuż przed podaniem oprósz napoleonki cukrem pudrem. Podawaj z angielską herbatą.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE