Mince pies z kruszonką

Mince pies z kruszonką
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Ideał
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
12
Czas przygotowania:
35 minut

Przygotowanie:

Na babeczki mince pies:
masło do natłuszczenia formy
400 g gotowego ciasta kruchego
560 g gotowego farszu mięsnego do mince pies
1 garść suszonych żurawin
1 garść wyłuskanych pistacji
50 ml amaretto

Na kruszonkę:
50 g gotowanych kasztanów jadalnych
100 g mąki
1 szczypta mielonego cynamonu
45 g masła, posiekanego
75 g cukru demerara

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Posmaruj masłem formę na 12 babeczek.
Rozwałkuj ciasto do grubości dwóch monet. Wytnij 12 kółek o wielkości pasującej do formy. Wyłóż formy ciastem, lekko dociśnij i nakłuj widelcem.
Podpiekaj spody ok. 5 minut, aż zaczną się rumienić. Odstaw do ostygnięcia. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 170 stopni.
W misce połącz farsz mięsny z żurawiną, pistacjami i amaretto. Wypełnij skorupki nadzieniem.
Połącz składniki na kruszonkę i rozetrzyj, aż mikstura zacznie przypominać bułkę tartą. Posyp kruszonką babeczki i piecz jeszcze 10 minut. Podaj na ciepło albo w temperaturze pokojowej.


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE