Mieszane owoce zapiekane z kruszonką i orzechami

Mieszane owoce zapiekane z kruszonką i orzechami
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska

Przepis


Owoce
pół kilo owoców (truskawek, malin, porzeczek, jagód)
kilka łyżek wody
25 g mączki skrobiowej –arrowroot

Kruszonka
20 dag mąki
10 dag płatków owsianych
łyżka cynamonu
garść australijskich orzechów- macadamia
75 g margaryny
50 g brązowego cukru

Przygotowanie owoców
Pół kilo letnich owoców – truskawek, porzeczek, malin, jagód i jeżyn – podgrzewamy na patelni. Można je posypać cukrem – dzięki temu szybciej puszczą sok. Dolewamy kilka łyżek wody. Sok zagęszczamy za pomocą mączki arrowroot - 25 gramów mieszamy z odrobiną ciepłej wody i wlewamy do owoców. Mieszamy. Owoce podgrzewamy tylko tyle, by puściły sok i by zadziałał zagęszczacz – około minuty. Gasimy ogień i zostawiamy je, by przestygły.

Przygotowanie kruszonki
Do miski wsypujemy 20 dag mąki, dodajemy 10 dag płatków owsianych. Doprawiamy czubatą łyżeczką cynamonu. Wrzucamy garść posiekanych australijskich orzechów macadamia. Dodajemy 75 gramów margaryny. Początkowo składniki mieszamy łopatką, a gdy zaczną się łączyć – rozcieramy je palcami, by uzyskać konsystencję przypominającą okruchy chleba. Dodajemy 50 gramów miękkiego, brązowego cukru i mieszamy.

Nakładamy owoce do foremek, posypujemy kilkoma łyżkami kruszonki i wstawiamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Podajemy na gorąco z lodami waniliowymi.

© Jenny Bristow

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE