Mięsny sos karmelowy

Mięsny sos karmelowy
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes za stołem (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Na łyżce oleju roślinnego usmaż pokrojone skrzydła kurczaka, aż będą złocistobrązowe. Dorzuć pokrojone łodygi seler naciowego, cebule, marchew i liście laurowe. Smaż, aż warzywa zmiękną i będą złociste. Przełóż do rondla, wlej miód i złoty syrop. Smaż przez około 10 minut, aż pojawi się warstwa karmelu. Wlej sok z cytryny. Wymieszaj, odskrobując z dnia przysmażenia. Dolej wywar drobiowy, doprowadź do wrzenia i odparuj połowę płynu. Powinno to zająć 20 minut. Przecedź przez sito. Mięsny sos karmelowy podawaj do pieczonego kurczaka.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE