Miękkie kraby z sałatką z mango

Miękkie kraby z sałatką z mango
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.20
Seria kulinarna:
Ideał (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Ilość osób:
2
Czas przygotowania:
40 minut

Przepis


Składniki:
4 małe miękkie kraby
1 łyżeczka suszonych płatków chili
2 łodygi dymki, drobno posiekane
2 średnie czerwone chili, pokrojone
ćwiartki cytryny do podania

Na marynatę:
1 łyżka oleju arachidowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka startego świeżego imbiru
1 łyżeczka chińskiej przyprawy pięciu smaków
¼ łyżeczki mielonej chili

Do smażenia:
olej arachidowy do smażenia na głębokim tłuszczu
2 rozkłócone jajka
200 g mąki ziemniaczanej

Na sałatkę:
100 g makaronu ryżowego lub z fasoli mung
1 garść groszku cukrowego pokrojonego w zapałkę
1 średnia czerwona chili, drobno posiekana, z usuniętymi nasionami
1 średnia marchew pokrojona w zapałkę
1 mango, obrane, z usuniętą pestką, pokrojone w zapałkę
1 garść rukoli

Na sos:
sok z ½ grejpfruta
2 łyżki słodkiego sosu chili
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka oliwy

Przygotowanie:
Weź kraba w dłoń i za pomocą nożyc kuchennych odetnij jego przednią część – około 1-1,5 cm za oczami i otworem gębowym. Wyciśnij zawartość pęcherzyka umieszczonego tuż za rozcięciem.
Unieś pancerzyk kraba z jednej strony i usuń skrzela. Powtórz czynność z drugiej strony. Odwróć kraba i usuń część szkieletu, biegnącą wzdłuż „brzucha” skorupiaka. Opłucz go i osusz. Tak samo postępuj z pozostałymi. Marynata: połącz składniki w dużej misce. Umieść w niej kraby i zamieszaj, by pokryły się marynatą. Pozostaw na 20 minut.
Ciasto: umieść wok na dużym ogniu. Do połowy wypełnij olejem arachidowym. Rozgrzej do 180 stopni. Ubij jajka z mąką ziemniaczaną i 2 łyżkami wody.
Zanurzaj kraby w cieście, a potem, delikatnie, w gorącym oleju. Smaż kilka minut, aż się zrumienią. Odłóż na papier kuchenny. Dopraw kilkoma szczyptami soli morskiej, czarnego pieprzu i płatkami chili. Udekoruj dymką, świeżą chili, cząstkami cytryny.
Sałatka: namocz makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Dokładnie odcedź. Umieść w dużej misce wraz z pozostałymi składnikami sałatki.
Sos: połącz składniki dressingu, spróbuj i dodaj trochę więcej odpowiednich składników do smaku. Polej sałatkę sosem tuż przed podaniem.





 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE