Meksykańska zupa z fasoli

Meksykańska zupa z fasoli
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Meksykańska fiesta z Peterem Kuruvitą (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 szklanka suchej fasoli pinto
  • 2 małe białe cebule, drobno posiekane
  • 2 pomidory, drobno posiekane
  • 2 gałązki epazote (komosy piżmowej)
  • sól
  • 100 g queso fresco, pokruszonego
  • ½ szklanki drobno posiekanej białej cebuli
  • ½ małego pęczka kolendry, posiekanego
  • 2 chili serrano, drobno posiekane
Salsa chipotle:
  • 4 dojrzałe pomidory
  • ½ białej cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 2 małe chili chipotle (suszone)
  • 1 ząbek czosnku, obrany
  • ½ szklanki wody
  • sól, do smaku

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

W przeddzień gotowania zalej fasolę 6 szklankami wody w 2,5 litrowym garnku.

Nazajutrz doprowadź namoczoną fasolę do wrzenia. Usuń szumy, które wypłyną na powierzchnię. Dodaj pomidory, cebulę i epazote. Zmniejsz ogień i gotuj, aż fasola będzie miękka. Powinno to potrwać około 2 godzin. Rozgnieć jedną fasolkę palcami. Powinna być miękka. W razie potrzeby dolej gorącej wody w trakcie gotowania.

Wyjmij łodygę epazote. Rozgnieć fasolę lekko praską do ziemniaków. Dolewaj wody z gotowania, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Pamiętaj, że puree z fasoli zgęstnieje, gdy trochę postoi. Posól do smaku.

Rozlej zupę do misek. Przybierz pokruszonym queso fresco. Ułóż posiekaną kolendrę i chili serrano na małych talerzykach, osobno dla każdego z gości. Podawaj z salsą chipotle.

Przygotuj najpierw salsę z chipotle. Usuń łodygi z chili. Przekrój na pół i pozbądź się pestek.

W rondlu podpiecz razem cebulę, pomidory i czosnek. Pomidory powinny być dobrze upieczone, a cebula miękka i zeszklona. Podpiecz szybko chili w rondlu. Przyciskaj szczypcami, aby się równomiernie podpiekło. Opiekaj po 20 sekund z każdej strony, aż lekko urosną.

Wymieszaj wszystkie składniki z wodą i solą. Zmiksuj na gładką masę. Sprawdź smak i w razie potrzeby dopraw. Podawaj.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów CANAL+ TV przez internet

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE