Medaliony wieprzowe z winogronami i sosem z granatów

Medaliony wieprzowe z winogronami i sosem z granatów
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.50

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.15)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa (około 600 gramów)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy dobrej jakości
  • ¾ łyżeczki soli
  • ¾ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • ½ szklanki soku z granatów
  • ½ szklanki bulionu z kurczaka domowej roboty lub z kostki rosołowej z małą ilością soli
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 szklanka małych zielonych winogron bezpestkowych
  • 3 łyżki suszonych wiśni lub żurawin
  • ¼ szklanki podartych liści rukoli

Kalkulator wag i miar

Przepis

Z polędwiczki usunąć tłuszcz i ścięgna. Pokroić w poprzek włókien na medaliony grubości 2,5 cm.
Rozgrzać piekarnik na najniższą temperaturę. Masło i oliwę rozgrzać na dużej patelni o grubym dnie. Medaliony posypać solą i pieprzem. Ułożyć na patelni pojedynczą warstwę mięsa i smażyć na dużym ogniu przez 2 ½ minuty po każdej stronie. W środku powinny pozostać delikatnie różowe. Przełożyć medaliony na talerz i wstawić do ciepłego piekarnika. Wlać na patelnię sok z granatów i bulion. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, przykryć, dusić 4 do 5 minut. Dodać ketchup, winogrona, wiśnie lub żurawiny. Dokładnie wymieszać. Gotować na ostrym ogniu przez 1 minutę, aż sos będzie gładki i zgęstnieje. Ułożyć mięso na cztery ogrzane talerze. Polać sosem z winogron. Posypać podartymi listkami rukoli i natychmiast podawać.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE