Medaliony wieprzowe z winogronami i sosem z granatów

Oceń przepis:
Przygotował:
Jacques Pépin
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.15)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 duża polędwiczka wieprzowa (około 600 gramów)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy dobrej jakości
- ¾ łyżeczki soli
- ¾ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- ½ szklanki soku z granatów
- ½ szklanki bulionu z kurczaka domowej roboty lub z kostki rosołowej z małą ilością soli
- 2 łyżki ketchupu
- 1 szklanka małych zielonych winogron bezpestkowych
- 3 łyżki suszonych wiśni lub żurawin
- ¼ szklanki podartych liści rukoli
Przygotowanie:
Z polędwiczki usunąć tłuszcz i ścięgna. Pokroić w poprzek włókien na medaliony grubości 2,5 cm.
Rozgrzać piekarnik na najniższą temperaturę. Masło i oliwę rozgrzać na dużej patelni o grubym dnie. Medaliony posypać solą i pieprzem. Ułożyć na patelni pojedynczą warstwę mięsa i smażyć na dużym ogniu przez 2 ½ minuty po każdej stronie. W środku powinny pozostać delikatnie różowe. Przełożyć medaliony na talerz i wstawić do ciepłego piekarnika. Wlać na patelnię sok z granatów i bulion. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, przykryć, dusić 4 do 5 minut. Dodać ketchup, winogrona, wiśnie lub żurawiny. Dokładnie wymieszać. Gotować na ostrym ogniu przez 1 minutę, aż sos będzie gładki i zgęstnieje. Ułożyć mięso na cztery ogrzane talerze. Polać sosem z winogron. Posypać podartymi listkami rukoli i natychmiast podawać.
Rozgrzać piekarnik na najniższą temperaturę. Masło i oliwę rozgrzać na dużej patelni o grubym dnie. Medaliony posypać solą i pieprzem. Ułożyć na patelni pojedynczą warstwę mięsa i smażyć na dużym ogniu przez 2 ½ minuty po każdej stronie. W środku powinny pozostać delikatnie różowe. Przełożyć medaliony na talerz i wstawić do ciepłego piekarnika. Wlać na patelnię sok z granatów i bulion. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, przykryć, dusić 4 do 5 minut. Dodać ketchup, winogrona, wiśnie lub żurawiny. Dokładnie wymieszać. Gotować na ostrym ogniu przez 1 minutę, aż sos będzie gładki i zgęstnieje. Ułożyć mięso na cztery ogrzane talerze. Polać sosem z winogron. Posypać podartymi listkami rukoli i natychmiast podawać.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Dania mięsne
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze