Maślane tartinki z koryntkami

Maślane tartinki z koryntkami
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 2 (odc.30)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przepis

Ilość: 8 -10 tartinek

Ciasto
2¼ szklanki mąki tortowej
½ łyżeczki soli
150g smalcu lub margaryny roślinnej
1 łyżeczka soku z cytryny
1 jajko
4 – 6 łyżek zimnej wody

Nadzienie
1 szklanka suszonych koryntek
½ szklanki gorącej wody
50g miękkiego masła
½ szklanki ciemnobrązowego cukru
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
½ łyżeczki białego winegretu
szczypta cynamonu
¼ szklanki syropu kukurydzianego
½ szklanki syropu klonowego


Przygotowanie ciasta
Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Zmieszać mąkę z solą i posiekać z tłuszczem, aż masa uzyska jednolicie grudkowatą konsystencję. Za pomocą trzepaczki zmieszać sok cytrynowy z jajkiem. Dodać do ciasta i wyrobić, aż masa będzie jednolita. Zawinąć ciasto w folię i położyć w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie nadzienia
Moczyć koryntki w gorącej wodzie przez 10 minut, a następnie odlać i odstawić. Utrzeć masło z cukrem i zmieszać z jajkami. Dodać ekstrakt waniliowy, winegret i cynamon. Mieszając trzepaczką, dolać syrop kukurydziany i klonowy.

Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,7 cm. Wyciąć z ciasta kółka o średnicy 15 cm i wyłożyć nimi niewielkie okrągłe foremki, dociskając ciasto do dna i ścianek. Na dno każdej foremki wsypać łyżeczkę rodzynek i zalać nadzieniem do połowy głębokości. Piec 18-20, aż nadzienie zastygnie. Pozostawić tartinki w foremkach do wystygnięcia. Gotowe ostudzone tartinki układać na talerzykach. Podawać polane sosem karmelowym (przepis poniżej)

Sos karmelowy
1 szklanka cukru
1 łyżka syropu kukurydzianego
1 łyżeczka soku z cytryny
¼ szklanki wody
¾ szklanki śmietany kremówki
1 łyżka masła
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie
W rondlu o grubym dnie zagotować na dużym ogniu pod przykryciem cukier, syrop kukurydziany i wodę. Nie mieszać! Gdy płyn zawrze zdjąć pokrywkę i gotować, aż syrop nabierze bursztynowego koloru, obmywając ścianki rondla za pomocą pędzla z wodą, żeby cukier nie krystalizował. Zdjąć rondel z ognia i mieszając powoli dolewać śmietanę (ostrożnie, gorąca para!), dodać masło i ekstrakt waniliowy, zamieszać i studzić przez 20 min. przed podaniem.

Sos karmelowy można przygotować wcześniej i przechowywać do tygodnia w lodówce. Przed podaniem należy go lekko ogrzać.

©Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE