Maślane herbatniki

Maślane herbatniki
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
30 minut

Składniki:

  • 400 gramów masła w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietanki, kwaśnej śmietany lub crème fraiche
  • 3 ½ szklanki mąki

Kalkulator wag i miar

Przepis

Utrzyj masło, dodaj cukier i ucieraj, aż składniki się połączą – cukier nie musi się rozpuścić. Dodaj żółtko, śmietankę, kwaśną śmietanę lub crème fraiche – całość połącz. Dodaj mąkę i wymieszaj, aż nie zostaną ślady masła, ale nie rób tego za długo. Podziel ciasto na dwie części, uformuj dwa wałki (20cm x 5cm) i zawiń w papier do pieczenia. Schłodź, aż stwardnieje (można je przechowywać przez tydzień w lodówce lub zamrozić).

Rozgrzej piekarnik do 150°C z termoobiegiem, dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia. Wałki pokrój w półcentymetrowe plasterki i ułóż na blachach. Piecz na lekko złoty kolor przez 15 minut. Ostudź na kratce i dopiero przełóż do hermetycznego pojemnika.

Wskazówki:
Herbatniki można przekładać bitą śmietaną i pokrojonymi truskawkami.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE