Masala Chai

Masala Chai
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Wyprawy po przyprawy (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Napoje
Ilość osób:
4

Przepis

Składniki:

500 ml wody
1 laska cynamonu
12 ziaren kardamonu
kawałek imbiru (ok. 3 cm)
1 gwiazdka anyżu
1 kwiat muszkatołowy
2 łyżki cukru
3 łyżeczki czarnej herbaty (Assam, Darjeeling)
500 ml mleka

Przygotowanie:

1. Wlać wodę do garnka, wrzucić pokruszony cynamon. Ziarna kardamonu utłuc w moździerzu, imbir pokroić na cienkie plasterki, oba składniki dorzucić do garnka. Dodać rozkruszony anyż i kwiat muszkatołowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 10 minut.
2. Wsypać cukier i herbatę, zamieszać. Podgrzewać jeszcze 2 – 5 minut, aż herbata się zaparzy. Podgrzać mleko.
3. Herbatę przecedzić, zmieszać pół na pół z ciepłym mlekiem, rozlać do szklanek i podawać.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE