Marynowane warzywa

Marynowane warzywa
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes za stołem (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przetwory

Przygotowanie:



Składniki marynaty:
450 ml wody
100 ml białego wina
sok z 2 cytryn
szczypta soli
12 rozgniecionych ziaren pieprzu
1 łyżeczka suszonych nasion kolendry
szczypta szafranu
kilka gałązek tymianku
dwa liście laurowe
150 ml oliwy

Składniki dania:
pęczek młodej marchwi
kilka rzep
pęczek dymki
4 cebulki
masło do smażenia
oliwa do smażenia
200-300 g dowolnych grzybów
4-6 zblanszowanych ziemniaków

Przygotowanie marynaty:
W rondlu rozgrzej wodę, dolej białe wino i sok z cytryn. Dodaj zioła i przyprawy: szczyptę soli, ziarna pieprzu, suszone nasiona kolendry, szczyptę szafranu, gałązki tymianku i liście laurowe. Doprowadź do wrzenia na małym ogniu, wlej oliwę i gotuj przez 7 minut. Zdejmij z ognia.
Marchew, rzepę i dymkę umyj i oczyść. Obgotuj w wodzie. Wrzuć do marynaty, gdy są jeszcze ciepłe. Niech w niej wystygną. Cebulki ugotuj, przekrój i smaż na maśle, aż będą złocisto-brązowe. Dorzuć do marynaty. Grzyby usmaż na oliwie z masłem. Dodaj do warzyw. Wszystkie zostaw na kilka godzin w marynacie albo wstaw na noc do lodówki. Zblanszowane ziemniaki przekrój na pół i dorzuć na końcu do warzyw, żeby nie stały się żółte od szafranu. Ułóż warzywa na dużym talerzu wokół kromki opieczonej bagietki. Warzywa polej marynatą, na pieczywo nałóż krem z kalafiora.

Opracowano na podstawie programu „Gary Rhodes za stołem, odc. 2”

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE