Marynowane cytryny

Marynowane cytryny
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Wolny dzień Chucka (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne, Przetwory
Ilość osób:
8
Czas przygotowania:
10 minut

Przepis

Składniki:
8 cytryn
3 szklanki grubej soli (750 ml)
1½ szklanki soku z cytryn (375 ml)
1 łyżka ziaren pieprzu (15 ml)
4 świeże liście limonki kaffir

Przygotowanie:
Dokładnie myjemy cytryny. Nacinamy je na krzyż wzdłuż, nie przecinając do końca. Układamy w wysterylizowanym słoiku. Dodajemy sól, sok, pieprz, liście i dobrze mieszamy. Cytryny muszą być zakryte sokiem. Zakręcony słoik wstawiamy do lodówki. Wstrząsamy co dzień lub dwa, aby sól się rozpuściła. Cytryny muszą się marynować co najmniej tydzień. Opłukujemy pod zimną wodą przed użyciem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE