Martini z espresso i chili

Martini z espresso i chili
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Napoje
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka

Składniki:

  • Baza drinka:
  • 50 ml syropu czekoladowego (patrz poniżej)
  • 75 ml likieru Kahlúa (słodkiego likieru kawowego z Meksyku)
  • 25 ml wódki
  • 25 ml kremowego likieru kawowego
  • 180 ml kawy espresso
  • lód
Syrop czekoladowy:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml wody
  • 2 łyżeczki zapachu waniliowego
  • 30 g cukru
  • 1-1½ łyżeczki imbiru, startego
  • ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
Cukier z chili:
  • ¾ łyżeczki soli
  • 60 g cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼-½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • skórka otarta ½ limonki
Przybranie:
  • pianki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj syrop czekoladowy. Stop czekoladę na małym ogniu. Domieszaj pozostałe składniki. Połącz syrop ze składnikami bazy.

Przygotuj cukier z chili. Wymieszaj składniki.

Rada: wlej składniki martini do plastikowej lub szklanej butelki. Wstaw do zamrażalnika. W tym samym czasie możesz oziębić kieliszki.

Gdy drink i kieliszki będą schłodzone, zanurz brzeg kieliszka w wodzie. Obtocz w mieszaninie cukru i cynamonu przygotowanej na talerzu. Mocno potrząśnij butelką i rozlej drink do przygotowanych kieliszków. Przybierz piankami na patyczku, zrumienionymi palnikiem. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA