Marokański sos pomidorowy

Marokański sos pomidorowy
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia marokańska

Przepis

Składniki:
2 czerwone papryki
2 cebule
2 główki czosnku
duży kawałek imbiru
1/2 szklanki oliwy
kilka papryczek chili
3 łyżki mielonego kminu rzymskiego
2 łyżeczki ziaren kopru włoskiego
2 kilogramy obranych i pokrojonych w kostkę pomidorów
2 szklanki soku pomidorowego
1/2 szklanki czerwonego octu winnego
1 szklanka brązowego cukru
skórka starta z jednej cytryny
1 łyżka drobno mielonego czarnego pieprzu
1 łyżka soli
1 łyżeczka płatków chili
1 szklanka liści świeżej kolendry


Przygotowanie:
Paprykę i cebulę oczyścić i pokroić w ćwiartki. Ząbki czosnku obrać. Imbir obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Wrzucić do robota kuchennego. Dodać pół szklanki oliwy i pokrojone chili. Zmiksować na gładką masę. Przełożyć ją do dużego rondla, dodać kmin i ziarna kopru, dusić na średnim ogniu przez pół godziny. Następnie dodać pomidory, sok, ocet, cukier, skórkę startą z cytryny, pieprz, sól. płatki chili i posiekaną lub porwaną kolendrę. Zamieszać i dusić na niewielkim ogniu przez dwie godziny.

@Annabel Langbein


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE