Marokańska soczewica

Marokańska soczewica
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia marokańska

Przepis


Pasta
półtorej filiżanki puree z pomidorów
pół filiżanki świeżego soku z pomarańczy
pół filiżanki świeżego soku z cytryny
pół filiżanki tamari
4 ząbki czosnku
pół filiżanki miodu lub syropu ryżowego
pół łyżeczki płatków chili
łyżeczka mielonej kolendry
łyżeczka mielonych nasion kopru
pół łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki mielonego kminu
2 łyżeczki startego imbiru
łyżka octu balsamicznego

Dodatkowo
3 filiżanki tartej marchwi
łyżka opłukanej i posiekanej kiszonej cytryny
puszka ciecierzycy
garść liści kolendry


Przygotowanie
Składniki pasty ucieramy w blenderze na gładką masę. Z podanej ilości otrzymamy około 2 filiżanek pasty. Możemy przechować ją dłużej w szczelnym pojemniku. W misce łączymy marchew, cytrynę i ciecierzycę. Dodajemy około 2 łyżek przygotowanej pasty. Wsypujemy liście kolendry i delikatnie mieszamy.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE