Marmolada z papryczek jalapeño

Marmolada z papryczek jalapeño
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Coxon gotuje dla afrykańskich królów (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przetwory

Przygotowanie:


Składniki:
560 g drobno posiekanej, czerwonej cebuli
2 łyżki oliwy
2 papryczki jalapeño bez nasion, posiekane w cienkie paseczki
2 łyżki stołowe płynnego miodu
45–60 ml (3-4 łyżki stołowe) octu z czerwonego wina
27 ml wody
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1 jabłko, które rozpada się w gotowaniu, obrane, z usuniętym gniazdem nasiennym, starte
szczypta soli
½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Przygotowanie:
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i wymieszaj. Przykryj dobrze pasującą pokrywką i duś na małym ogniu przez 8-10 minut. Zdejmij pokrywkę, wymieszaj, dodaj czosnek. Przykryj, duś na małym ogniu przez 4-5 minut. Dodaj papryczki, miód, jabłko. Wymieszaj dokładnie, przykry i duś przez kolejne 4-5 minut. Dolej ocet i wodę, doprowadź do wrzenia, wymieszaj i gotuj tak długo odkryte, aż powstanie gęsta marmolada. Dopraw do smaku. Przełóż do wysterylizowanych słoików, wystudź. Można przechowywać do dwóch tygodni.

Opracowano na podstawie „Coxon gotuje dla afrykańskich królów”, odc. 4

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE