Marcepanowe ptifurki

Marcepanowe ptifurki
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 2 (odc.23)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Przygotowanie:


Ilość: ok. 36 ciastek

Ciasto
120g miękkiego masła
1 szklanka + ¼ szklanki cukru
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
¼ łyżeczki ekstraktu migdałowego
2 szklanki mąki tortowej
1 łyżka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
¾ szklanki maślanki
białko 6 jajek

Masa do pokrycia ptifurek
2/3 szklanki przetartego przez sitko dżemu malinowego
220g miękkiej masy marcepanowej
białko z 1 jajka
¾ kg białej cukierniczej masy fondant do wałkowania
przybranie (cukrowe kwiatki, posypka, srebrne cukrowe kulki itd.)

Ciasto
Rozgrzać piekarnik do 175º C. Natłuścić prostokątną formę o wymiarach 20cm x 30cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia tak, żeby brzegi papieru wystawały ponad krawędzie formy. Utrzeć masło z 1 szklanką cukru na miękką puszystą masę. Dodać ekstrakty i wymieszać składniki. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól, a potem dodawać do maślanej masy na przemian sypkie składniki i maślankę. Ubić białka, a gdy się spienią, stopniowo dodawać cukier i ubijać na sztywną pianę. Zmieszać 1/3 piany do ciasta, wymieszać, a następnie dodać resztę piany. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy i delikatnie wyrównać powierzchnię. Piec 30 – 40 minut. Sprawdzić, czy szpikulec wbity w środek ciasta jest czysty po wyjęciu. Ostudzić ciasto nie wyjmując go z formy. Okroić ciasto nożem, a następnie wyjąć je z formy, ciągnąc za wystające brzegi papieru. Posmarować ciasto dżemem malinowym. Na oprószonym cukrem-pudrem blacie rozwałkować masę marcepanową na prostokąt o grubości ok. 0,7 cm o wymiarach 20 cm x 30 cm. Przełożyć masę na ciasto z dżemem i przyciąć wystające brzegi. Wygładzić marcepan, żeby usunąć spod spodu pęcherze powietrza. Pociąć ciasto na kwadraty o wymiarach boku 2,5 cm do 3 cm. Upewnić się, że blat jest absolutnie czysty. ¼ szklanki masy cukierniczej (fondant) ugnieść w kulkę, spłaszczyć i rozwałkować na blacie oprószonym cukrem-pudrem na grubość ok. 0,7 cm. Posmarować powierzchnię ptifurki białkiem, delikatnie przykryć ją masą cukierniczą, czubkami palców usuwając powietrze spod powierzchni masy i zaklejając natychmiast wszelkie pęknięcia. Przyciąć nadmiar masy fondant. Powtarzać te czynności, aż wszystkie ptifurki będą pokryte masą fondant. Okrawki masy można ponownie rozwałkować. Od dołu smarować ozdoby białkiem i przyczepiać do ptifurek.

©Anna Olson

Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:
1 szklanka: 250 ml
1/2 szklanki: 125 ml
1/3 szklanki: 75 ml
1/4 szklanki: 50 ml

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE