Mango z imbirem na gorąco ii

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 2 (odc.36)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Przepis



Lody cytrusowe
4 szklanki dobrych lodów waniliowych
2 łyżki miodu
1 łyżka świeżo startego imbiru
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej

Mango
2 ½ szklanki świeżych pokrojonych w plasterki owoców mango (2 większe lub 3 mniejsze)
2 łyżki masła
¼ szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka świeżo startego imbiru
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
mielony cynamon i listki świeżej mięty do przybrania

Przygotować lody cytrusowe
Odstawić lody na 15 min. w temperaturze pokojowej, żeby zmiękły, a następnie wymieszać z miodem, imbirem oraz skórką cytrynową i pomarańczową. Ponownie zamrozić przed podaniem.

Przygotować mango
Zemleć na puree ¼ szklanki pokrojonych mango i odstawić. Na patelni roztopić na średnim ogniu masło z cukrem. Dodać pozostałe kawałki mango, sok cytrynowy, imbir i skórkę z cytryny. Gdy się zagrzeje, dodać puree z mango. Nałożyć do miseczek lody oraz mango, posypać cynamonem i przybrać listkami świeżej mięty.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE