Mango z imbirem na gorąco

Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Na słodko 2 (odc.36)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
Przygotowanie:
Jogurt cytrusowy2 szklanki pełnotłustego jogurtu naturalnego
2 łyżki miodu
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
Mango
2 ½ szklanki świeżych pokrojonych w plasterki owoców mango (2 większe lub 3 mniejsze)
2 łyżki masła
¼ szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka świeżo startego imbiru
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
mielony cynamon i listki świeżej mięty do przybrania
Przygotować jogurt cytrusowy
Wyłożyć sitko dwiema warstwami tetry i oprzeć je na misce. Do sitka włożyć jogurt i odstawić
do lodówki na ok. 6 godzin. Gęsty, odsączony jogurt zmieszać w misce z miodem i startą skórką
z cytryny i pomarańczy. Schłodzić przed podaniem. Jogurt można też przygotować bez odsączania.
Przygotować mango
Zemleć na puree ¼ szklanki pokrojonych mango i odstawić. Na patelni roztopić na średnim ogniu masło z cukrem. Dodać pozostałe kawałki mango, sok cytrynowy, imbir i skórkę z cytryny. Gdy się zagrzeje, dodać puree z mango. Nałożyć do miseczek jogurt oraz mango, posypać cynamonem i przybrać listkami świeżej mięty.
© Anna Olson
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze