Mango z imbirem na gorąco

Mango z imbirem na gorąco
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 2 (odc.36)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Przepis

Jogurt cytrusowy
2 szklanki pełnotłustego jogurtu naturalnego
2 łyżki miodu
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej

Mango
2 ½ szklanki świeżych pokrojonych w plasterki owoców mango (2 większe lub 3 mniejsze)
2 łyżki masła
¼ szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka świeżo startego imbiru
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
mielony cynamon i listki świeżej mięty do przybrania

Przygotować jogurt cytrusowy
Wyłożyć sitko dwiema warstwami tetry i oprzeć je na misce. Do sitka włożyć jogurt i odstawić
do lodówki na ok. 6 godzin. Gęsty, odsączony jogurt zmieszać w misce z miodem i startą skórką
z cytryny i pomarańczy. Schłodzić przed podaniem. Jogurt można też przygotować bez odsączania.

Przygotować mango
Zemleć na puree ¼ szklanki pokrojonych mango i odstawić. Na patelni roztopić na średnim ogniu masło z cukrem. Dodać pozostałe kawałki mango, sok cytrynowy, imbir i skórkę z cytryny. Gdy się zagrzeje, dodać puree z mango. Nałożyć do miseczek jogurt oraz mango, posypać cynamonem i przybrać listkami świeżej mięty.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE