Mango i truskawki pod kruszonką

Mango i truskawki pod kruszonką
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.40
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.72)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Nadzienie
2 szklanki świeżych lub mrożonych truskawek
2 szklanki świeżego lub mrożonego mango
½ szklanki mąki
½ szklanki cukru
2 łyżki soku z cytryny

Kruszonka
1 szklanka mąki
½ szklanki mąki kukurydzianej
2 łyżki cukru
szczypta soli
½ łyżki proszku do pieczenia
110 g mrożonego masła
½ szklanki mleka

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. W dużej misce wymieszać owoce z mąką, cukrem i sokiem z cytryny. Włożyć do naczynia żaroodpornego (najlepiej kiedy owoce wypełnią naczynie, ale nie będą wystawały ponad krawędź). Wymieszać mąkę zwykłą i kukurydzianą, cukier, sól i proszek do pieczenia. Zetrzeć zamrożone masło, delikatnie zagnieść palcami. Wlać mleko i mieszać aż składniki się połączą. Nakładać łyżką ciasto na owoce, tworząc równą warstwę. Piec aż owoce puszczą sok, a kruszonka będzie złota, ok. 45 minut. Podawać na ciepło.

© Michael Smith


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE