Małże z oregano zapiekane pod panierką

Małże z oregano zapiekane pod panierką
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Anne Burrell

Seria kulinarna:
Sekrety szefowej kuchni (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220oC. Rozłóż małże na blasze i wstaw do piekarnika na 2-3 minuty, żeby się pouchylały. Nie mają się upiec, tylko uchylić, żeby było łatwiej je otworzyć. Nożem do masła pootwieraj małże i usuń górną część muszli. Podważ małże, żeby oderwać je od muszli, ale powkładaj je z powrotem i ułóż na blasze. Mocno rozgrzej górną grzałkę piekarnika. Wymieszaj w misce bułkę tartą, czosnek, natkę, oregano, chili oraz sól. Dodaj oliwę i wymieszaj. Dolej tyle bulionu, żeby zwilżyć panierkę. Spróbuj i dopraw do smaku. Nałóż po porcji panierki na każdą muszlę z małżem. Na blachę wlej ½ szklanki wody i ostrożnie wstaw blachę na górną półkę piekarnika pod samą grzałką. Zapiekaj 5-6 minut, aż panierka będzie rumiana i chrupiąca.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA