Małże duszone z piwem, pastą sojową i imbirem

Małże duszone z piwem, pastą sojową i imbirem
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Rick Stein na Dalekim Wschodzie (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Umyj starannie małże w wodzie, wyrzuć te, które się nie zamykają, gdy postukasz nimi o blat.
Wrzuć do miseczki marynowaną soję, dodaj cukier i olej sezamowy. Rozetrzyj na pastę łyżką lub widelcem. W dużym, głębokim rondlu rozgrzej na średnim ogniu olej roślinny. Dodaj czosnek, imbir, chilli i pastę sojową. Smaż mieszając kilka sekund. Dodaj małże, wlej piwo. Powiększ płomień. Przykryj, duś przez 2-3 minuty, potrząsając rondlem, aż małże się otworzą. Zamknięte wyrzuć. Dodaj sok z limonki i dymkę. Wyłóż gotowe danie na głębokie talerze i posyp siekaną kolendrą.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE