Małpi chleb

Małpi chleb
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Martha piecze (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 0,8 kg ciasta drożdżowego - patrz oddzielny przepis (jeśli schłodzone
  • zostawić w temperaturze pokojowej)
  • 115 gramów masła roztopionego i masło do wysmarowania formy
  • ¾ marki jasnego cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu

Kalkulator wag i miar

Przepis

Obficie natłuścić roztopionym masłem formę na babkę o średnicy 25 cm. W średniej misce zmieszać cukier i cynamon. Posypać 2 łyżeczkami tej mieszanki przygotowaną formę.
Pociąć ciasto na ponad 1 cm kawałki, uformować z nich kulki. Pokryć masłem, następnie obtoczyć w mieszance cukrowo-cynamonowej i umieścić w przygotowanej formie. Przykryć folią plastikową i zostawić w ciepłym miejscu aż ciasto podwoi objętość, około 1 godziny. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Po dwukrotnym wyrośnięciu ciasta piec w piekarniku przez 30-35 minut następnie wyjąć i studzić w formie przez 15 minut. Przełożyć na talerz i studzić przez kolejne 20 minut.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE