Maliny z prażonymi płatkami owsianymi i bitą śmietaną

Maliny z prażonymi płatkami owsianymi i bitą śmietaną
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Nigel Slater

Seria kulinarna:
Proste dania Nigela Slatera (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
2

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzej mocno górną grzałkę piekarnika. Rozsyp na blasze kaszkę i płatki owsiane. Posyp cukrem trzcinowym i wstaw pod grzałkę na 3-4 minuty – nie spuszczaj blachy z oka, bo płatki łatwo się przypalają! Wyjmij ją z piekarnika i odstaw, żeby płatki przestygły. Ubij ręcznie śmietanę, aż lekko zgęstnieje, dodaj whisky i miód i delikatnie ubij uważając, żeby nie zmieniła się w masło. Wmieszaj do niej 2/3 uprażonych płatków z cukrem. Rozłóż maliny do 2 pucharków, nałóż na nie po porcji bitej śmietany i dodaj resztę truskawek. Posyp chrupiącymi płatkami i od razu podaj.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE