Maliny z kardamonem zapieczone pod kruszonką

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko Maliny (odc.21)
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Przepis

Farsz
maliny
jabłka
3 łyżki stołowe mąki
½ szklanki cukru (115g)
mielony kardamon
¼ łyżeczki cynamonu.

Kruszonka
2 szklanki mąki (220g)
2/3 szklanki cukru (150g)
3 łyżki kaszy kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
starta skórka z cytryny
2/3 szklanki mleka (480ml)
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
1/2 szklanki masła (115g)

Przygotowanie:
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, dodać maliny, wsypać cukier, mielony kardamon i cynamon, wymieszać. Przygotować kruszonkę: do miski wsypać mąkę, cukier, kaszę kukurydzianą, proszek do pieczenia, sól i startą skórkę z cytryny. Wymieszać. Dodać masło, rozetrzeć z mąką. Wlać mleko, wymieszać łyżką. Do filiżanek nałożyć owoce, przykryć je kawałkami ciasta, pozostawiając między nimi wolne miejsce. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na 30 minut.

Wersja zmodyfikowana

MALINY Z KARDAMONEM ZAPIECZONE POD KRUSZONKĄ PODANE Z BITĄ ŚMIETANĄ

Maliny zapiec pod kruszonką według powyższego przepisu w wyższych, bardziej efektownych filiżankach. Przygotować sos malinowy: ugotować maliny z cukrem, przetrzeć. Przygotować krem chantilly, czyli bitą śmietanę wymieszać z ekstraktem wanilii. Połówki orzechów pekan polać syropem klonowym i opiekać przez 10 minut, posiekać. Na maliny zapieczone pod kruszonką nakładać krem chantilli, polać sosem malinowy i posypać orzechami.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE