Malinowe pianki marshmallow

Malinowe pianki marshmallow
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Słodki James (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Czas przygotowania:
2 godziny

Składniki:

  • 455 g drobnego cukru
  • 1 łyżka glukozy w syropie
  • 200 ml wody
  • białko 2 dużych jajek
  • 9 listków żelatyny (około 16 g)
  • namoczonych w 140 ml wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • cukier puder
  • do oprószenia i obtoczenia
  • skrobia kukurydziana
  • do posypania i obtoczenia
  • 125 g świeżych malin
  • 200 g stopionej białej czekolady (opcjonalnie)

Kalkulator wag i miar

Przepis

Wsyp cukier, wlej glukozę oraz wodę do rondla z grubym dnem. Zagotuj i podgrzewaj na dużym ogniu, aż specjalny termometr cukierniczy zanurzony w mieszaninie wskaże 127 stopni C – uważaj, syrop będzie bardzo gorący. Ubij białka na sztywną pianę. Gdy syrop cukrowy osiągnie właściwą temperaturę, zdejmij rondel z ognia i ostrożnie wmieszaj żelatynę, odciśniętą z nadmiaru wody. Przelej całość do metalowej miski. Ubijaj białka na wolnych obrotach, jednocześnie wlewając gorący syrop. Mieszanina zrobi się lśniąca i zacznie gęstnieć. Dodaj ekstrakt waniliowy i kontynuuj miksowanie jeszcze przez 5-10 minut, aż masa zesztywnieje i nie będzie opadać. Lekko natłuść oliwą wnętrze płytkiej blachy do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm. Posyp blachę przesianym cukrem pudrem oraz przesianą skrobią kukurydzianą i nałóż na blachę połowę piankowej mieszaniny, wygładzając powierzchnię zwilżoną łopatką. Delikatnie obtocz maliny w mieszaninie cukru pudru i skrobi kukurydzianej i rozłóż je na wygładzonej powierzchni. Przykryj maliny resztą piankowej mieszaniny i odstaw na co najmniej godzinę do lodówki, żeby się zestaliła. Posyp stolnicę cukrem pudrem i skrobią kukurydzianą. Delikatnie odsuń piankę od bocznych ścianek blachy z pomocą łopatki i wyłóż całość na przygotowaną stolnicę. Pokrój na kwadraty i obtocz w cukrze pudrze i skrobi. Pozostaw chwilę do wyschnięcia na metalowej kratce i zapakuj do szczelnego pudełka. Podawaj bez dodatków lub zanurzając w stopionej białej czekoladzie.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE