Makuszek na białkach

Makuszek na białkach
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Czas przygotowania:
30 minut

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Białka ubijamy na sztywno, jeśli chcemy, możemy je ubić z dodatkiem 1-2 żółtek.
Następnie stopniowo dosypujemy łyżka po łyżce cukier.
Mąkę z proszkiem przesiewamy przez sito i dodajemy do ciasta łyżka po łyżce, nadal ubijając.
Następnie dosypujemy mak i mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Małą, prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Wierzch wyrównujemy i wstawiamy do pieca na ok. 20 minut. Na jeszcze ciepłe ciasto kładziemy kawałki czekolady, rozsmarowujemy ją po wierzchu, jak tylko zacznie się rozpuszczać. Studzimy całość i kroimy na kawałki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE