Makrela zapiekana w cieście z marynowanym ogórkiem

Makrela zapiekana w cieście z marynowanym ogórkiem
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Ideał (odc. 16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Ilość osób:
2

Przygotowanie:

Sałatka ogórkowa:
1 ogórek
szczypta cukru
1 łyżka nasion żółtej gorczycy
ocet jabłkowy
1 łyżka listków natki pietruszki

2 świeże makrele, sprawione i oczyszczone
200 g mięsa z surowych kiełbasek wieprzowych
drobno posiekany mały pęczek natki pietruszki
drobno posiekany mały pęczek estragonu
1 opakowanie kruchego ciasta
mąka pszenna, do oprószenia
1 rozkłócone jajko

Przygotowanie:
Pokrój ogórek wzdłuż na paski obieraczką do jarzyn, omijając gniazdo nasienne. Przełóż paski do miski. W małym garnku odpornym na kwasy zmieszaj cukier, sól, gorczycę i ocet. Podgrzewaj, aż sól i cukier się rozpuszczą. Zdejmij garnek z ognia i zalej marynatą poszatkowany ogórek. Wstaw go do lodówki przynajmniej na godzinę. Rozłóż filety z makreli na płasko tak, żeby grzbiet był cały, pozostawiając nie naruszone ogony i starannie usuń ości. Dopraw mięso ryb solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wymieszaj w misce mięso z kiełbasek, natkę pietruszki oraz estragon i dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podziel mieszankę na dwie równe części i zroluj każdą na kształt kiełbaski. Włóż po jednej do każdej makreli i złóż filety, dociskając je do farszu. Rozgrzej piekarnik do 180oC/160oC z termoobiegiem. Rozwałkuj ciasto na oprószonym mąką blacie i przekrój na dwa równe prostokąty. Ułóż makrelę pośrodku każdego kawałka ciasta, owiń i szczelnie sklej krawędzie. Zrób ‘łuski’ na cieście nożem do masła albo łyżeczką. Ułóż ryby na blasze do pieczenia i posmaruj rozkłóconym jajkiem za pomocą pędzla. Piecz 15-20 minut, aż ciasto będzie mocno rumiane, a ryby i farsz upieczone. Wyjmij je z piekarnika i odstaw na 10 minut, by odpoczęły. Osącz marynowany ogórek i wymieszaj z posiekaną natką pietruszki. Podaj zapiekanki na ciepło w towarzystwie sałatki z ogórków.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE