Makrela z sałatką śródziemnomorską

Makrela z sałatką śródziemnomorską
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Moja Sri Lanka (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki, Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia lankijska

Przygotowanie:

Składniki:
oliwa
1 kg filetów z makreli
sól i pieprz
½ pęczka bazylii, drobno posiekanej
liście mięty, drobno posiekane
natka, drobno posiekana
rukola, drobno posiekana
sok z limonki

na sałatkę:
3 buraki
150 g cukru
100 ml octu
½ łyżeczki ziaren kminu
1 laska cynamonu, pokruszona
2 zielone chili, drobno posiekane
1 mała cebula, drobno posiekana
¼ łyżeczki mielonego kminu
sól i pieprz

na marynatę:
1 zielona chili, posiekana
szczypta pieprzu
1 łyżka cukru
1 ząbek czosnku, grubo posiekany
1 mała cebula, pokrojona w cienkie plasterki
1 łyżka octu
12 łyżek oliwy
½ łyżeczki ziaren kminu, uprażonych i zmielonych

na chipsy z chlebowca:
1 owoc chlebowca, obrany i pokrojony w cienkie plastry
300 ml oliwy
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki mielonej chili

na jogurt bawoli:
150 g zsiadłego bawolego mleka
½ łyżeczki soli
szczypta pieprzu
sok z limonki

naleśniki papadam
pestki granatu

Przygotowanie:
W naczyniu łączymy buraki, cukier, ocet, kmin i cynamon. Dolewamy tyle wody, żeby zakryła składniki. Stawiamy naczynie na średnim ogniu i gotujemy około godziny. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Odcedzamy buraki, obieramy i kroimy w kostkę. Przygotowujemy marynatę: łączymy chili, pieprz, cukier, czosnek i ocet. Dodajemy oliwę i kmin, mieszamy. Odstawiamy. Łączymy wszystkie składniki jogurtu i dokładnie mieszamy. Odstawiamy. Przygotowujemy chipsy z chlebowca: na dużym ogniu rozgrzewamy olej. Kiedy olej osiągnie temperaturę dymienia, dodajemy chlebowiec i smażymy, od czasu do czasu mieszając. Chlebowiec powinien stać się chrupiący i rumiany. Zdejmujemy chipsy z patelni i osączamy. Przekładamy do naczynia, dodajemy sól, pieprz i chili. Mieszamy i odstawiamy. Na średnim ogniu rozgrzewamy olej. Filety z makreli doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy olej się rozgrzeje, kładziemy filety na patelni. Smażymy kilka minut i przekładamy na drugą stronę. Przygotowujemy sałatkę: łączymy buraki z chili, cebulą, czosnkiem, kminem, solą i pieprzem. Odstawiamy. Znów przekładamy rybę na drugą stronę, dodajemy bazylię, miętę, natkę, rukolę i sok z limonki. Zdejmujemy patelnię z ognia. Na talerze nakładamy po trochu jogurtu. Na nim kładziemy makrelę, skrapiamy ziołowym sosem z patelni. Podajemy z sałatką, marynatą i naleśnikami papadum. Dekorujemy pestkami granatu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Kuchnia lankijska

OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA