Makrela z czatnejem z agrestu i zielonego pieprzu

Makrela z czatnejem z agrestu i zielonego pieprzu
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
James Martin i jego ogród (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Przepis

Czatnej:
600 g zielonego lub czerwonego agrestu
2 cebule, posiekane
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
½ łyżeczki musztardy w proszku
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki zielonego pieprzu
300 ml octu jabłkowego, lub białego octu winnego
175 g rodzynek
175 g cukru trzcinowego

Makrela:
15 g masła
1 łyżeczka oliwy z oliwek
2 filety z makreli

Przygotowanie:
Zacznij od czatneja. Do dużego rondla wrzuć agrest, cebulę, czosnek, musztardę w proszku, sok z cytryny, oraz pieprz i zalej 2/3 octu. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez jakieś 10 minut, co pewien czas mieszając, aż zgęstnieje. Dodaj rodzynki, cukier, resztę octu i szczyptę soli. Mieszaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a następnie gotuj, często mieszając, przez jakieś 30 minut, aż czatnej będzie gęsty. Zdejmij z ognia, odstaw, żeby ostygł i przechowuj w lodówce do miesiąca. Można też przelać gorący czatnej do gorących, wysterylizowanych słoików, zakręcić i przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu. Kolej na rybę. Dopraw filety z obu stron solą i pieprzem. Rozgrzej na patelni oliwę i masło. Połóż makrelę skórą do dołu, przyciśnij ją, żeby się nie wygięła. Smaż, aż skórka będzie brązowa i chrupiąca. Przewróć filety na drugą stronę i wyłącz ogień. Podawaj gorącą rybę z czatnejem i sałatą z prostym dressingiem.

Przepisy opracowane na podstawie programu \"James Martin i jego ogród\".

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE