Makaron z serem i langustą

Makaron z serem i langustą
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
James Martin: francuska przygoda (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 300 g suchego makaronu „kolanka”
  • 25 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 25 ml białego wina
  • 1 łyżka musztardy
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 200 g sera Comte, startego
  • 25 ml tłustej śmietanki
  • 2 langusty, ugotowane wybrane mięso
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • 4 gałązki estragonu, listki zerwane i posiekane

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

  1. Jak najmocniej rozgrzać grill w piekarniku.
  2. Makaron ugotować w dużym garnku w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcjami z opakowania. Odcedzić.
  3. W osobnym rondlu roztopić masło. Połączyć je z mąką na gładką masę, gotować do dwóch minut, aż się lekko zrumieni.
  4. Dodawać stopniowo mleko i mieszać, czekając, aż masa zgęstnieje, zanim dodamy kolejną porcję mleka. Cały czas mieszać ubijaczką. Po dodaniu całego mleka powinniśmy otrzymać konsystencję gęstej śmietany.
  5. Dodać 100 g sera Comte. Podgrzewać delikatnie. Mieszać, aż się rozpuści. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową.
  6. Makaron odcedzić i wrzucić do rondla z sosem.
  7. Dodać 25 ml śmietanki, połowę mięsa langust, 25 ml mleka. Następnie szczypiorek, estragon i jeszcze trochę mleka. Doprawić.
  8. Makaron przełożyć do naczynia do zapiekania, posypać posiekaną czerstwą bułką. Ułożyć langusty i starty ser Comte.
  9. Umieścić pod grillem. Zapiekać 2 minuty, aż wierzch roztopi się i zrumieni. Podawać.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA