Makaron z foie gras wg Huguette

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 79)
Trudność:
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 300 gr makaronu tagliatelle

  • 300 gr foie gras pokrojonego w eskalopki po 1,5 cm grubości
  • 20 gr trufli (świeżych lub konserwowych)
  • 200 gr pieczarek
  • 1 łyżka floc z Gaskonii (lub porto czy madery)
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka tłuszczu kaczego

Kalkulator wag i miar

Przepis

1. Weź duży garnek i zagotuj wodę.
2. Umyj i pokrój pieczarki w cienkie plastry. Posól i popierz foie gras. Ułóż eskalopki z foie gras na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu. Podsmaż przez 1,5 minuty z każdej strony.
3. Wrzuć makaron na wodę. Odstaw eskalopki, a na patelnię z tłuszczem wrzuć pieczarki. Posól, popierz i przysmaż często mieszając. Podlej obficie aperitifem floc. Dodaj pokruszone trufle, wymieszaj i odstaw.
4. Podgrzej tłuszcz z kaczki w garnku. Odcedź makaron i włóż go do garnka z tłuszczem. Dodaj pieczarki. Zamieszaj. Ułóż makaron na podgrzanych talerzach. Ułóż na nim eskalopki. Podawać na ciepło.
 
Rada Julie
radze zostawić trochę wody z gotowania makaronu, żeby dodać do garnka z tłuszczem do wymieszania makaronu. Wtedy można dać mniej tłuszczu.
Huguette radzi by nie brać świeżych jajecznych tagliatelle, bo są zbyt miękkie.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE