Makaron w sosie serowym

Makaron w sosie serowym
Oceń przepis:
33 ocen Średnia ocena: 3.90

Składniki:

  • 250 g makaronu „kolanka”
  • 40 g masła
  • 40 g mąki
  • 600 ml mleka
  • 250 g tartego sera cheddar
  • 50 g tartego parmezanu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ugotować makaron w osolonym wrzątku, starannie odcedzić, odstawić. W rondlu nieco większym niż ten, w którym gotował się makaron, rozpuścić masło. Dodać mąkę, wymieszać, zrobić jasną zasmażkę.
Dolewać mleko po trochu, mieszając trzepaczką. Pogotować 10-15 minut, żeby sos zgęstniał. W tym czasie rozgrzać górny ruszt w piekarniku. Zdjąć sos z ognia, dodać 175 g tartego sera cheddar, wymieszać, żeby ser się rozpuścił i połączył z sosem. Do sosu włożyć makaron, wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać pozostałym cheddarem i parmezanem, wstawić do piekarnika pod górny ruszt. Zapiekać, aż ser zacznie się topic i rumienić. Podawać natychmiast.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA