Makaron soba

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 40)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
Składniki:
- pół paczki makaronu soba
- 200 g miękkiego tofu
- 100 g świeżych grzybów shiitake
- 3 posiekane dymki
- pół filiżanki posiekanej kolendry
- 3 łyżki uprażonego sezamu
- 3 łyżki prażonych szalotek
- sól i pieprz
Sos:
- 3 łyżki oliwy
- 3 krople oleju sezamowego
- 3 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki mirin
- 3 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
Wymieszać składniki dressingu. Makaron ugotować do miękkości, odcedzić i przelać zimną wodą. Dodać połowę sosu i wymieszać. Rozdzielić na 4 porcje. Pozostałe składniki wymieszać w dużej misce. Skropić resztą sosu i przyprawić do smaku. Przełożyć na makaron.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Makarony, kluski
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze