Makaron orkiszowy z tofu i broccolini

Makaron orkiszowy z tofu i broccolini
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski

Składniki:

  • paczka makaronu orkiszowego albo innego bezglutenowego
  • 2 dymki
  • 2 anchois
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczki chili
  • filiżanka pokrojonego wędzonego tofu
  • pół pęczka broccolini
  • łyżka otartej skórki z cytryny
  • łyżka kaparów
  • pieprz
  • filiżanka mięty i natki pietruszki
  • oliwa i cząstki cytryny do przybrania

Kalkulator wag i miar

Przepis

Podsmażyć na oliwie dymkę i anchois. Dodać czosnek, chili i tofu. Smażyć przez minutę i zdjąć patelnię z ognia. Zagotować wodę i zblanszować w niej broccolini. Zanurzyć je w zimnej wodzie, żeby przestały się gotować. W wodzie po broccolini ugotować makaron al dente. Broccolini podsmażyć ze skórką cytrynową i kaparami. Wszystkie składniki połączyć z ugotowanym makaronem. Posypać posiekanymi ziołami i pieprzem. Skropić oliwą i przybrać cząstkami cytryny.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE