Makaron orkiszowy z tofu i broccolini

Makaron orkiszowy z tofu i broccolini
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski

Składniki:

  • paczka makaronu orkiszowego albo innego bezglutenowego
  • 2 dymki
  • 2 anchois
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczki chili
  • filiżanka pokrojonego wędzonego tofu
  • pół pęczka broccolini
  • łyżka otartej skórki z cytryny
  • łyżka kaparów
  • pieprz
  • filiżanka mięty i natki pietruszki
  • oliwa i cząstki cytryny do przybrania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Podsmażyć na oliwie dymkę i anchois. Dodać czosnek, chili i tofu. Smażyć przez minutę i zdjąć patelnię z ognia. Zagotować wodę i zblanszować w niej broccolini. Zanurzyć je w zimnej wodzie, żeby przestały się gotować. W wodzie po broccolini ugotować makaron al dente. Broccolini podsmażyć ze skórką cytrynową i kaparami. Wszystkie składniki połączyć z ugotowanym makaronem. Posypać posiekanymi ziołami i pieprzem. Skropić oliwą i przybrać cząstkami cytryny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA