Makaron „hoppers” z sosem kiri hodi

Makaron „hoppers” z sosem kiri hodi
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Moja Sri Lanka (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia lankijska

Przepis

Składniki:
na makaron:
450 g mąki ryżowej
sól
500 ml gorącej wody

na kiri hodi:
1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
1 mała zielona chili, przekrojona wzdłuż na pół
4-6 liści curry
2-centymetrowy kawałek pandanu
2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki kozieradki
1 łyżeczka suszonego tuńczyka w płatkach
1 łyżeczka soli
500 ml mleczka kokosowego
1 łyżka soku z limonki

na sambol kokosowy:
60 g szalotek
1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
1 łyżka suszonego tuńczyka płatkach
2 łyżeczki mielonej chili
1 łyżeczka słodkiej papryki
100 g wiórków kokosowych + 100 ml wody
sok z limonki
sól do smaku

Przygotowanie:
Mąkę łączymy z solą i gorącą wodą. Zagniatamy ciasto. Powinno przypominać plastelinę i odchodzić od dłoni. Za pomocą praski robimy z ciasta makaron i wyciskamy go prosto na podkładki do gotowania na parze. Gotujemy makaron na parze 3-5 minut. Przygotowujemy kiri hodi: wszystkie składniki poza mleczkiem kokosowym i sokiem z limonki łączymy ze szklanką wody i gotujemy 5 minut na wolnym ogniu lub do chwili, gdy cebula zmięknie. Dodajemy mleczko kokosowe, mieszając bez przerwy 1-2 minuty. Nie pozwalamy, żeby mleczko się zagotowało. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i sokiem z limonki. W dużym moździerzu tłuczemy posiekane szalotki razem z pieprzem i płatkami z suszonego tuńczyka. Dodajemy chili i paprykę. Powinna powstać gruba pasta. Dodajemy wiórki kokosowe i tłuczemy. Stopniowo dodajemy soku z limonki. Doprawiamy solą.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Kuchnia lankijska

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE