Makaron gryczany z ziemniakami i boćwiną

Makaron gryczany z ziemniakami i boćwiną
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
5

Przepis

Składniki:

300 g makaronu gryczanego
200 g ziemniaków
200 g boćwiny
100 g kapusty włoskiej
100 g czarnego jarmużu (cavolo nero)
Sól i świeżo zmielony pieprz
80 g niesolonego masła
3 ząbki czosnku
300 g sera toma
100 g startego parmezanu

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 220°C. Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę. Boćwinę umyć, osuszyć, wykroić główny nerw i grubo posiekać. Kapustę i jarmuż podzielić na liście i pokroić w paski. Ser pokroić w kostkę. W dużym garnku zagotować wodę, osolić, wrzucić makaron, kapustę, ziemniaki, jarmuż i makaron, gotować aż będą miękkie, ok. 14 minut. Obrać czosnek i pokroić na plasterki. Na małej patelni stopić masło, wrzucić czosnek i smażyć kilka minut, uważając by się nie zrumienił. Odcedzić makaron, ziemniaki i warzywa, przełożyć do miski. Polać masłem z czosnkiem, dorzucić ser toma, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Ułożyć w formie do zapiekania połowę mieszanki, posypać parmezanem, wyłożyć resztę, posypać wierzch parmezanem. Wstawić do piekarnika i zapiekać 20 minut. Rozłożyć na talerze i podawać gorące.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE